Czy warto używać wody filtrowanej do parzenia kawy?

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie, a wielu z nas nie wyobraża sobie codziennego funkcjonowania bez porannej filiżanki o intensywnym zapachu. Mało kto jednak zwraca uwagę na twardość wody, która jest wykorzystywana do przygotowania kawy. Czy taką wodę należy filtrować? W jaki sposób twardość wody wpływa na smak samego napoju?

Czy odczyn pH wody wpływa na smak kawy?

Bieżąca woda jest na terenie większości miejsc w naszym kraju zdatna do bezpośredniego spożycia. Nie oznacza to jednak, że związki w niej zawarte mają pozytywny wpływ na doznania smakowe – zwłaszcza w tak czułym połączeniu, jak z kawą. Jakość wody jest determinowana przez odkładanie się złogów wapnia w instalacji wodnej, a te z kolei wpływają na podwyższenie odczynu pH wody. Z tego powodu nawet najwyższej jakości kawa do ekspresu bez wcześniejszego oczyszczenia wody będzie charakteryzować się mdłym i gorzkawym smakiem, dlatego niezbędne okazuje się być uprzednie przefiltrowanie wody wykorzystanej do przygotowania napoju. Procesowi temu należy poddać nie tylko wodę z kranu wlewaną do ekspresu, ale też i tę wykorzystywaną do przygotowania herbaty lub do gotowania potraw. W innym wypadku na filiżankach, kubkach i naczyniach będą pojawiać się charakterystyczne kamienne zacieki, a cząstki wapnia realnie obniżą jakość doznań smakowych związanych ze spożyciem ulubionego napoju.

Jak filtrować wodę do kawy?

Istnieje kilka sposobów na obniżenie wysokiego pH wody, jednak każdy z nich cechuje się podobnym efektem końcowym. Jest nim zmiękczenie bieżącej wody, a więc pozbycie się związków mineralnych rozpuszczonych w niej. Większość współczesnych ekspresów do kawy posiada wbudowany filtr, dlatego warto zwrócić uwagę na regularną jego czyszczenie/wymianę. Alternatywną opcją jest wykorzystanie zewnętrznego filtrowania i użycie oczyszczonej wody do przygotowania ulubionej kawy, co powinno mieć miejsce przed stosowaniem tradycyjnych metod parzenia kawy. Część osób decyduje się z kolei na zastąpienie dzbanków zmiękczających wodę filtrami podzlewowymi, które automatycznie absorbują zanieczyszczenia z bieżącej wody. Każdy z wymienionych sposobów wymiernie wpłynie na poprawę smaku kawy parzonej w domu, jednak warunkiem jest regularne czyszczenie i wymiana filtrów. W innym wypadku nawet najwyższej jakości kawa GBS, taka jak na przykład Kopi Luwak lub Malabar Monsooned, będzie charakteryzować się nieprzyjemną kwaskowatością odczuwaną na języku.

Jakimi parametrami powinna charakteryzować się woda do parzenia kawy?

Proces parzenia kawy wymaga zachowania podstawowych parametrów, które w bezpośredni sposób wpływają na doznania smakowe związane z piciem tego napoju. W ten sposób określono, że pełen aromat z ziaren kawy można wydobyć po przegotowaniu wody o odczynie pH, który oscyluje w granicach 6–7. Z kolei zawartość wapnia w takiej wodzie nie powinna przekraczać 20 miligramów na litr, a zawartość magnezu – 30 miligramów na litr. Uważa się, że również wysoka zawartość tlenu w wodzie wpływa pozytywnie na smak kawy. Wartości te stanowią oczywiście wzorzec dla wody uważanej za perfekcyjną do przygotowywania kawy, jednak warto wziąć je pod uwagę przy ocenie jakości domowej kranówki. Nie ma bowiem znaczenia, czy Twoim ulubionym wyborem jest mielona robusta  Tchibo, arabika Morning Bird czy kawa ziarnista Lavazza. W każdym z wymienionych przypadków aromat przygotowanego napoju będzie znacznie lepszy wówczas, gdy parametry wykorzystanej wody będą zbliżone do tych uznawanych za idealne. Najprostszym sposobem zapewnienia sobie optymalnej wody do przygotowywania kawy w ekspresie ciśnieniowym bądź w kawiarce jest stosowanie niegazowanej wody mineralnej.

Zostaw komentarz