Uwielbiasz mięso, ale jego obróbka jest dla Ciebie uciążliwa? Najprawdopodobniej przyczyną są źle dobrane noże. Jeśli korzystasz z tradycyjnych, kuchennych, to nic dziwnego, że już po chwili odczuwasz zmęczenie i niechęć. Podpowiadamy, jak wybrać profesjonalny nóż do mięsa, a tym samym jak ułatwić sobie pracę.
Rodzaje noży do mięs
Obróbka mięsa wymaga posiadania odpowiednich narzędzi. Podstawą są noże, dzięki którym łatwo pozbędziesz się skórek, kości i ości (w przypadku ryb), nadmiaru tłuszczu. Poza nożami mogą Ci się przydać nożyce do mięsa, umożliwiające precyzyjne cięcie.
Nóż do mięsa dobieramy w zależności od tego, do czego właściwie jest nam potrzebny. Pamiętaj jednak, że jeden to zdecydowanie za mało. Przykładowo nożem do skórowania pozbędziesz się nadmiaru skóry, jednak nie pomoże Ci on usunąć kości.
Czym się kierować, wybierając nóż do mięsa?
Kupując noże masarskie, zwróć uwagę przede wszystkim na ich przeznaczenie. Sprawdź, z jakiego tworzywa są wykonane. Powinna być to stal nierdzewna, która jest łatwa w czyszczeniu, a jednocześnie gwarantuje trwałość sprzętu. Kolejnym elementem, który powinien zwrócić Twoją uwagę, jest rączka noża. Ergonomiczny uchwyt zapewnia łatwość pracy nawet z twardym, trudnym w obróbce mięsem. Ponadto pozwala uniknąć przypadkowych skaleczeń.
Czy marka noża ma jakieś znaczenie? Tak, dlatego wybieraj produkty sprawdzonych, renomowanych firm. Pamiętaj jednak, że niektóre nie specjalizują się w produkcji noży masarskich, a raczej kuchennych. Unikaj więc takich, które stosują profesjonalne nazewnictwo w odniesieniu do zwykłych produktów. Sklep.jelux.pl oferuje wysokiej jakości noże masarskie, które spełniają oczekiwania nawet najbardziej wymagających kucharzy, rzeźników czy po prostu, wielbicieli mięsa.
Dlaczego warto zainwestować w profesjonalny nóż masarski?
Noże masarskie przeznaczone są nie tylko dla profesjonalnych kucharzy czy rzeźników. Możesz mieć je również w swoim domu. Jest to dobre rozwiązanie dla osób, które często obrabiają mięso na własną rękę, unikając kupowania gotowych kawałków. Nóż rzeźniczy do kupienia na sklep.jelux.pl ułatwi Ci pracę nawet z wymagającymi gatunkami mięs. Wybierając profesjonalny sprzęt, przyspieszasz wstępną obróbkę mięsa, mogąc skupić się na gotowaniu. Wystarczy kilka specjalistycznych noży, aby bez problemu poradzić sobie z żeberkami, wieprzowiną, wołowiną czy drobiem. Niektóre noże służą także do obróbki ryb, zwłaszcza w kontekście ściągania skóry i filetowania.