bubble tea

Bubble tea – czym jest, właściwości, jak przygotować, smak

Bubble Tea zdobywa ostatnio na popularności. To jeden z takich napojów herbacianych, który ma w środku kuleczki. Zimny, charakterystyczny, można kupić na wielu stoiskach w centrach handlowych, jak również na wielu deptakach. Skąd wziął się napój tego kulkowanego napoju? Oto kilka interesujących informacji dla tych osób, które myślą o tym, aby taki napój przyrządzić w zaciszu domowym.

Bubble tea – skąd wziął się ten popularny napój?

Chyba nikt nie domyśla się tego, że ten napój, który przez wiele osób jest tak mocno podziwiany, został stworzony przez przypadek na Tajwanie. Co prawda, nikt oficjalnie tej wersji nie potwierdził ale mówi się, że Bubble tea zostało wymyślone podczas nudnego spotkania biznesowego. Jeden z uczestników nudził się na tyle, że przez przypadek wrzucił kulki tapioki do mlecznej herbaty, którą miał pod ręką. Na początku chciał wycofać się z tego eksperymentu, ale uzyskany efekt nie lada go zdumiał. Było to w połowie XX wieku i do tej pory fenomen bąbelkowej herbaty zaczął przenosić się na inne kraje, aż w końcu dotarł do Polski.

Wiele osób błędnie sądzi, że nazwa Bubble tea wzięła się od kuleczek, które pływają na dnie. Okazuje się jednak, że dokładnie chodzi o piankę, która tworzy się w górnej warstwie podczas potrząsania napojem.

bubble tea

Fenomen Bubble tea

Dzisiaj można z całą pewnością stwierdzić, że ma się do czynienia z prawdziwym fenomenem, który skradł serca wielu osób. W szczególności, jeżeli mowa jest o młodzieży, która z wielką przyjemnością dzieli się zdjęciami swoich przeróżnych napojów w mediach społecznościowych. Wystarczy wpisać #Bubbletea, aby znaleźć dowód na to, że ten na pozór niewinny napój, ma swoich wiernych i oddanych fanów na całym świecie.

Fenomen Bubble tea opiera się tak naprawdę na tym, że dostępny jest w wielu wersjach smakowych. Dzieje się tak z tego względu, że tak naprawdę każdy naród chce coś dodać od siebie, aby jeszcze bardziej spersonalizować go z własnym krajem. Przodują w tym Amerykanie, którzy potrafią do swoich herbacianych napojów dodać nawet lody! Francuzi uznali, że ich znakiem rozpoznawczym będzie czekoladowa posypka, która będzie znajdować się na wierzchu.

Prawdą jest to, że każdy znajdzie dla siebie najlepszą wersję smakową, która przypadnie mu do gustu.

Kuleczki tapioki

Zanim jednak każdy przekona się co do tego, że Bubble tea można przygotować samodzielnie, dzięki czemu będzie można oszczędzić ogromną ilość pieniędzy, warto nieco bliżej przyjrzeć się kuleczkom, które można dostrzec na dnie. Wszyscy mówią, że to tapioka. Warto jednak wyjaśnić czym ona jest.

Otóż jest to skrobia, która uzyskiwana jest z manioku. Na ogół kojarzy się tapiokę właśnie z tym herbacianym napojem, który został wymyślony przez nudę, jednak można jej użyć także do deserów. Te małe, niepozorne kuleczki, jakie można zabarwić na różnego rodzaju kolory, są w stanie sprawić, że odbiór serwowanej potrawy lub napoju, będzie zdecydowanie lepszy. Chyba śmiało można powiedzieć, że tapioka odmieniła świat deserów na lepsze.

Nie trzeba się obawiać tego, że są one w stanie zmienić smak deseru lub też napoju. Można je dodać tak naprawdę wszędzie, ponieważ mają one naturalny smak. Tzn. dzięki swoim właściwościom, są one w stanie absorbować smak z tego, gdzie się znajdują. Na dodatek, po ugotowaniu, perełki zaczynają pęcznieć i w swojej konsystencji przypominać galaretkę, dzięki czemu ich spożycie nie sprawia nikomu żadnych trudności. Kuleczki są małe, ale ich widok jest w stanie przenieść odczucia estetyczne i smakowe na zdecydowanie wyższy poziom.

bubble tea

Czy Bubble Tea można przygotować samodzielnie w domu?

Oczywiście, że tak! Jest to na pewno dobra propozycja dla tych osób, które nie chcą wydawać ogromnych kwot pieniędzy na swój ulubiony napój na mieście. Szacuje się, że jeden taki napój to wydatek ok. 30 złotych w podstawowej wersji. Co tu dopiero pomyśleć, jeżeli weźmie się jeszcze pod uwagę ulubione dodatki. Warto więc pomyśleć o tym, aby przygotować się do robienia Bubble tea w domu. Tym bardziej że coraz większa ilość sklepów sprzedaje tego typu kulki w gotowej wersji. Ewentualnie, zamiennie na dnie szklanki można umieścić galaretkę. Należy jednak zadbać o to, aby były to małe kawałki, jakie będą przechodzić przez rurkę o dużej średnicy.

Przygotowanie Bubble tea należy rozpocząć od sparzenia i wystudzenia czarnej lub zielonej herbaty. Która z tych opcji jest lepsza? Wszystko uzależnione jest od indywidualnych preferencji smakowych. Herbata musi być chłodna, ponieważ zbyt wysoka temperatura może doprowadzić, że galaretka, która zostanie umieszczona na dnie szklanki, rozpuści się.

Tak więc na dnie wysokiej szklanki należy umieścić wybrane kulki tapioki/galaretkę. Należy podjąć także decyzję o tym, czy Bubble tea zawierać będzie mleko czy też nie. Tutaj zdecydować mogą indywidualne preferencje smakowe. Do dyspozycji są również proszki smakowe, które są świetnym dodatkiem do tego napoju. Dużą popularnością cieszy się granat, ale jest tego naprawdę dużo, więc każda z osób znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Po umieszczeniu wszystkich składników w szklance, cały napój warto schłodzić. Konieczne jest wstrząśnięcie zawartością, zanim zostanie zaserwowana. Na sam koniec wystarczy tylko dorzucić do tego słomkę o dużej średnicy (aby kulki tapioki mogły swobodnie przepływać) i ulubiony napój będzie gotowy.

Bubble tea stanie się prawdziwym fenomenem podczas garden party. Warto zaskoczyć tym swoich gości, wcześniej przygotowując składniki, które uprzednio można schłodzić do pożądanej temperatury.

Ile mleka należy dodać do Bubble tea? Sugeruje się, że powinny to być trzy łyżki mleka. Wszystko jednak uzależnione jest od indywidualnych preferencji smakowych i od tego, jak bardzo mleczny napój chce się osiągnąć.

Samodzielnie przygotowane kulki tapioki

Co prawda sklepy oferują kulki tapioki gotowe. Jednak ich cena nie należy do niskich. Warto więc przemyśleć fakt możliwości przygotowania samodzielnie takich kulek, co też może okazać się rozwiązaniem bardziej ekonomicznym. Do tego taki proces wcale nie jest trudny i każdy będzie w stanie sobie z tym poradzić.

W małym garnuszku należy zagotować jedną szklankę wody. Do wrzącej wody należy wrzucić dwie, maksymalnie trzy łyżki tapioki. Całość należy mieszać do momentu aż na powierzchni zaczną unosić się kulki. Nie można jednak przerywać gotowania. Zawartość garnuszka należy gotować jeszcze przez kwadrans, maksymalnie dwadzieścia minut. Warto jednak zapoznać się z informacjami, jakie można znaleźć na opakowaniu. Wielu producentów zamieszcza dokładne informacje o tym, ile takie kulki należy podgrzewać.

bubble tea

Bubble tea bez tapioki

To chyba te charakterystyczne kuleczki sprawiają, że ten herbaciany napój rodem z Tajwanu, jest tak popularny. Jednak coraz więcej osób skłania się ku temu, aby przyrządzić Bubble tea bez tych kuleczek. Taka opcja również jest możliwa i nie wymaga wielkich przygotowań.

Na rozgrzanej patelni należy umieścić brązowy cukier z wodą. Całość należy wymieszać. Dopiero potem należy dodać do tego niewielkie ilości mąki. Wśród najbardziej polecanych znajduje się mąka kukurydziana. Po połączeniu wszystkiego, powinno powstać ciasto. Patelnię należy zdjąć z ognia i wyrabiać małe kuleczki, które swoim kształtem będą przypominać tapiokę. Jeżeli chodzi o ilość cukru, wody i mąki, wszystko należy robić „na oko”.

Różne smaki do wyboru

Aby móc jeszcze bardziej podkręcić smak herbacianego napoju, można pomyśleć o tym, aby do środka dodać różne syropy. Mogą to być te, które używa się do rozpuszczania w zwykłej wodzie. Trzeba jednak zwrócić uwagę na to, aby nie przesadzić z kombinacjami smakowymi, ponieważ może się okazać, że napój będzie zbyt słodki i nikomu nie będzie smakował.

Można również użyć syropów barmańskich, jakie można zakupić do samodzielnego wykorzystania w domu. Są one ciekawą alternatywą, ponieważ oferowane są one w jeszcze lepszych wersjach smakowych niż tradycyjne soki do rozpuszczania, np. o smaku mango, kiwi, liczi, wanilii, czekolady. Opcji jest naprawdę dużo, więc warto sprawdzić możliwości, jakie są w stanie zapewnić współczesne sklepy.

Przygotowując się do przyrządzenia Bubble tea, można wcześniej pomyśleć o tym, aby kulki tapioki namoczyć w czymś. W czym dokładnie? Nie da się odpowiedzieć w sposób jednoznaczny na to pytanie. Niektórzy wybierają kawę, sok. A dorośli często stawiają także na…alkohol. W sumie nikt niczego nie broni, więc jak najbardziej można spróbować również i takiej wersji. Dzięki temu kulki nabiorą charakterystycznego smaku. Jeżeli ktoś zdecyduje się na alkohol, powinien pamiętać o tym, aby napoju nie dawać dzieciom oraz o tym, żeby nie wsiadać potem za kierownicę.

źródło filmu: Pierogi z Kimchi, youtube

Co o Bubble tea należy jeszcze wiedzieć?

Tego typu napoje cieszą się dużą popularnością w szczególności w okresie letnim. Wtedy, kiedy na dworze ma się do czynienia z wysokimi temperaturami za oknem. Trzeba mieć jednak świadomość tego, że należy uważać z tymi chłodnymi napojami z kulkami tapioki, ponieważ należą one do wysoce kalorycznych. Dzieje się tak przez to, że są one słodzone. W jaki sposób? Amerykanie często bazują na miodzie lub na syropie klonowym. W Polsce często używa się syropu kukurydzianego, który ma w sobie ogromne pokłady fruktozy. Zamiast tego używa się po prostu cukru.

Tak więc z głową należy podejść do picia tego napoju. Nie trzeba sobie go odmawiać. W końcu nawet trenerzy personalni mówią, że każda osoba zasługuje na tzw. cheat meal. Jednak warto odstąpić od tego, aby pić go codziennie. Tak, aby ten słodki napój nie otworzył człowiekowi drogi do nadprogramowych kilogramów.

Pearl Milk Tea

Jeżeli ktoś usłyszy taką nazwę, to musi wiedzieć, że ma do czynienia z Bubble tea. Tak, to właśnie ten sam napój. Z tą jednak różnicą, że wszystko uzależnione jest od tego, z jakim krajem ma się do czynienia. Można być jednak pewnym tego, że ma się do czynienia ze smacznym napojem, który jest w stanie przynieść orzeźwienie.

Jak widać, każdy jest w stanie przyrządzić Bubble tea we własnym domu. I można być pewnym tego, że taki proces będzie w stanie przynieść ogrom radości.

 

Zostaw komentarz