Herbata i cytryna to połączenie, o którym słyszeli chyba wszyscy. Można powiedzieć, że jest to klasyka. Wyobraźmy sobie jednak, że cytryny nie ma. Co w takiej sytuacji można zrobić? Czy jest jakaś interesująca alternatywa?
Pigwa do herbaty
Jeżeli masz dość herbaty z cytryną lub po prostu szukasz czegoś innego, pora pomyśleć o pigwie! Owoce pigwy mogą kojarzyć się z nalewkami czy konfiturami, ale działanie jest znacznie szersze. Dość powiedzieć, że pigwa ma siedem razy więcej witaminy C niż cytryna! Poza tym pigwy zawierają sporo pektyn. Oznacza to, że możemy dostarczyć do organizmu komplet witamin z grupy B, prowitaminę A oraz mnóstwo składników mineralnych.
Pigwa pospolita jest rośliną wieloletnią pochodzącą z Azji, aczkolwiek możemy się z nią zetknąć także w naszym kraju. Owoce pigwy dojrzewają jesienią (we wrześniu i październiku). Ich kształt można porównać do gruszek i jabłek. Warto również wiedzieć, że zdarza się tak, iż pigwa pospolita mylona jest z pigwowcem japońskim. Tymczasem owoce pigwowca japońskiego są wyraźnie mniejsze niż owoce pigwy. Różnica odczuwalna jest także w smaku – owoce te są kwaśniejsze od tych pigwy. Dobrze też zwrócić uwagę na twardość i wyraźnie odczuwalny aromat. Ciekawe jest też to, że w jednym i drugim przypadku warto pomyśleć o bazie do wytwarzania różnych przetworów.

Dlaczego warto zdecydować się na pigwę?
Cały czas zastanawiasz się nad tym, czy pigwa jest dobrym pomysłem? Przede wszystkim musisz pamiętać o tym, że spora zawartość witaminy C jest równoznaczna ze wzmocnieniem organizmu. Nie można też zapomnieć o zbawiennym wpływie na układ odpornościowy czy efektywnej pomocy w zwalczaniu przeziębienia i grypy. Ponadto wspomniane już wcześniej pektyny oznaczają usuwanie toksyn i pośrednie zmniejszenie kaloryczności spożywanych przez nas pokarmów. Do tego wszystkiego dochodzi też pobudzanie metabolizmu organizmu. Gdyby komuś wciąż było mało, w pigwach można znaleźć polifenole – ich zadaniem jest zwalczanie wolnych rodników. Dodatkowo w polifenolach możemy znaleźć m.in. witaminy B1, B2 i B6. Jest tam też magnez.
Pamiętajmy także o nasionach pigwy! Przygotowany napar złagodzi niestrawności i pomoże pozbyć się zgagi. Pomoc może dotyczyć także choćby nadmiernej fermentacji jelitowej.
Pigwa do herbaty – czas na przygotowania
Skoro jasne jest, że pigwa ma wiele zalet, pora porozmawiać o przygotowaniu napoju. Sprawa może wydawać się prosta, ale czy rzeczywiście tak jest? Ważne jest też to, co jest naszym celem.
Pigwa z cukrem do herbaty
Jeżeli myślimy o pigwie z cukrem, potrzebujemy kilograma owoców i 1/3 kg cukru. Należy zacząć od dokładnego umycia owoców. Nożem musimy strugać cienkie wiórki miąższu. Strugamy aż do momentu, w którym dojdziemy do gniazda nasiennego. Wystrugane wiórki wrzucić do miski i przesypać cukrem. Całość powinno się odstawić na godzinę lub dwie.
Czekamy do momentu, w którym pigwa puści sok. Uzyskany sok trzeba wlać do małych słoiczków i pasteryzować. Słoiki powinny znaleźć się w szerokim garnku. Do tego garnka powinniśmy wlać wodę – gdzieś tak do 2/3 wysokości słoika. Garnek przykryć pokrywką i gotować przez 20 minut. W dalszej kolejności słoiki ostrożnie wyjąć i ustawić dnem do góry. Potem zostaje już tylko czekać, aż wszystko wystygnie.
Konfitura z pigwy do herbaty
Pigwa z cukrem nie jest tym, czego potrzebujesz? W takiej sytuacji warto zdecydować się na konfiturę! W przypadku konfitury proporcje wyglądają inaczej niż przy pigwie z cukrem. Potrzebujemy 1,5 kg owoców i 4 szklanki cukru. Poza tym dochodzi jeszcze jeden składnik – cynamon.
Zaczynamy od tego, że owoce pigwy muszą zostać obrane i pokrojone na ósemki. Pokrojone owoce trzemy na tarce z dużymi oczkami. Startą pulpę gotować przez mniej więcej 30 minut (gotować do momentu aż stanie się miękka). Pulpę odcedzić i smażyć na patelni na wolnym ogniu – rzecz jasna z dodanym cukrem i cynamonem. Kiedy zauważymy kolor ciemnej pomarańczy, to znaczy, że konfiturę można uznać za skończoną.
Syrop z pigwy do herbaty
Do herbaty możemy też dodać syropu z pigwy. W tym przypadku nie pozostaje nic innego jak zaopatrzenie się w kilogram owoców i 0,5 kg cukru.
Na początku pigwę obieramy ze skóry i kroimy na plasterki. Wcześniej należy pozbyć się pestki! Plasterki wkładamy do słoika warstwami. Ponadto każda warstwa powinna zostać posypana cukrem. Słoik zamknąć i odłożyć na 5 dni w ciepłe miejsce. Później zostaje tylko odlać sok z owoców i zająć się pasteryzacją.

Co jeszcze warto wiedzieć na temat pigwy?
Jak widać, pigwa jest rozwiązaniem, które można stosować w różnych formach. Pamiętajmy też, że nie wszystko kręci się wokół herbaty. W jakich sytuacjach owoc ten może się sprawdzić?
- Sok z pigwy – sok możemy dolać do herbaty, ale przecież nie musimy tego robić! Nie zapominajmy też o tym, że przygotowanie soku wymaga zadbania o wiele spraw (więcej niż niektórym może się zdawać).
- Dżem z pigwy – czy ktoś powiedział, że z pigwy nie można przygotować dżemu? Przygotowanie pigwowego dżemu nie jest trudne, aczkolwiek wskazane jest uważne zadbanie o wszelkie detale. Krótko mówiąc, pokrojone owoce ugotować do miękkości i wsypać do mikstury cukier. Całość ponownie gotować i co pewien czas mieszać, aż uda się uzyskać gęsty mus mający lekko złoty kolor.
- Nalewka z pigwy – nalewka to naturalnie propozycja skierowana do osób pełnoletnich. Jeżeli myślimy o przygotowaniu nalewki, pora zaopatrzyć się w owoce, cukier i spirytus. Zaczynamy od tego, że kilogram owoców zasypujemy kilogramem cukru. Czekamy dwa tygodnie i po upływie tego czasu powstały syrop mieszamy z litrem spirytusu. Później ponownie odstawiamy nalewkę i czekamy dwa miesiące. Na koniec oczywiście degustacja.
- Sałatka z grillowaną pigwą – sałatka z grillowaną pigwą to coś, o czym raczej wiele osób nie myśli, ale czy to oznacza, że mowa o czymś złym? Nic bardziej mylnego! Pigwę można przygotować na tradycyjnym grillu lub po prostu na patelni. Jeśli chcesz, aby owoc nabrał wytrawnego smaku, przyda się cebulka i niewielka ilość białego wina.
- Galaretka z pigwy – jeśli komuś nie dość ciekawych pomysłów, warto pomyśleć o galaretce z pigwy. Wspominane już pektyny to substancje żelujące. To dzięki tym substancjom można myśleć o wykonaniu naprawdę pysznej galarety. Wszystko rozpoczyna się od ugotowania pigwy i jej przecedzenia. Przygotowany syrop wystarczy wymieszać z cukrem i gotować przez kolejne 2 godziny. Substancje żelujące spowodują, że mikstura zyska galaretowatą konsystencję. Kiedy galaretka się ugotuje, przekładamy ją do miseczki i czekamy, aż wystygnie.
O stosowaniu pigwy można mówić długo. Wydawać się też może, że jest to owoc, o którym można się wypowiadać w samych superlatywach. Z drugiej strony nie wszystko jest dla wszystkich – zdarzają się przypadki, kiedy mimo wielu zalet pigwy należy rozejrzeć się za czymś innym.

Przeciwskazania do jedzenia pigwy
Zdrowie jest niezwykle delikatną kwestią i w związku z tym każdą sytuację należy oceniać oddzielnie. Jest to też przykład tego, że o swoje zdrowie musimy zadbać samodzielnie, bo czy przeciwwskazania do jedzenia pigwy to temat, o którym mówi się wiele? Na pewno można mieć co do tego niemałe wątpliwości.
Jedzenie pigwy zakazane jest w następujących przypadkach:
- konieczność stosowania diety ubogiej w potas,
- przestrzeganie zasad diety odchudzającej – w tym kontekście warte zapamiętania jest to, że nie należy sugerować się kaloriami samego świeżego owocu (57 kcal w 100 gramach). W końcu przetwory czy sok to sporo cukru/miodu,
- kłopot z glikemią pokarmową,
- alergia na pigwę.
Gdyby pojawiały się jakieś wątpliwości, jedynym słusznym rozwiązaniem jest jak najszybsze porozmawianie z lekarzem. O nieszczęście naprawdę nietrudno. Poza tym wspomniane przeciwskazania to tak naprawdę nie wszystko. Ważne są także środki ostrożności. To nawiązanie do tego, co dzieje się podczas zażywania leków doustnych. Stanowczo niewskazane jest, aby jeść pigwę wraz z lekami doustnymi. Popijanie leków sokiem z pigwy także jest niemile widziane. Chodzi o możliwe obniżenie wchłaniania leków (owoc zawiera wiele substancji śluzowych). Ponadto nie należy przekraczać zalecanej dziennej dawki soku. Dobrym rozwiązaniem jest podzielenie zalecanego soku na dwie części i przyjmowanie płynu mniej więcej pół godziny przed posiłkiem. Istotne jest również to, że sok z pigwy niekoniecznie jest wskazany w trakcie ciąży. Sytuacja jest zresztą dosyć niejasna, ponieważ zasadniczo panuje pogląd, zgodnie z którym picie soku z pigwy w trakcie ciąży to nie jest nic złego.

Poszukiwanie czegoś odpowiedniego
Jeżeli herbata z cytryną jest czymś, co z jakiegoś powodu Ci nie odpowiada, pigwa do herbaty jest bardzo ciekawym rozwiązaniem. W końcu mowa o owocu, który ma wiele zalet. Ważne jest też to, aby wiedzieć, czego dokładnie się chce. Pigwa z cukrem czy może konfitura z pigwy? Syrop z pigwy też jawi się jako coś ciekawego, prawda? Poza tym można też rozmawiać choćby o sałatce z grillowanej pigwy czy galaretce.
Nie dość, że pigwa ma wiele właściwości, to jeszcze mamy naprawdę spory wybór. Niemniej jednak pigwa może też oznaczać kłopoty. Nie oznacza to jednak tego, że z tym owocem jest coś nie tak. Jak już była mowa, niezależnie od wszystkiego należy spojrzeć na wszystko pod kątem zdrowia. Czasem coś zdrowego może okazać się w danym momencie problematyce. Najbardziej wyrazisty przypadek to oczywiście alergia na pigwę. Dlatego też bardzo ważne jest, aby być w stałym kontakcie ze swoim lekarzem. Nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak niewiele trzeba, aby pojawiły się problemy. Zresztą mówiliśmy sobie też o zastosowaniu określonych środków ostrożności. Mówi się, że kobiety w ciąży mogą pić sok z pigwy, ale niektórzy uważają, że to nieprawda. Ponadto soku z pigwy nie wolno mieszać z lekami doustnymi. W innym razie może dojść do obniżenia wchłaniania leków.
Poszukiwanie czegoś odpowiedniego zawsze w domyśle oznacza „zdrowego”. Rzeczywistość przedstawia się jednak nieco inaczej – powinniśmy stawiać na zdrowe rozwiązania, ale jednocześnie liczy się też to, czy dana propozycja nam w żaden sposób nam nie zaszkodzi.