Czym jest ćwikła?
Ćwikła, popularne danie składające się z buraków serwowanych z chrzanem, jest powszechnie znane i cenione w polskiej kuchni. Wzbogaca smak różnych potraw mięsnych, stanowiąc doskonały dodatek do obiadów i kolacji. Niejednokrotnie, ćwikła zastępuje tradycyjne surówki, podnosząc walory smakowe dania. Wielu z nas kojarzy ten dodatek zwłaszcza z obchodami Wielkanocy, kiedy to ćwikła nieodłącznie towarzyszy białej kiełbasie i jajkom.
Buraki i Chrzan: Kulinarni Bohaterowie Staropolskiej Kuchni
Staropolska kuchnia, znana z pełnych smaku i kalorycznych potraw, często korzystała z dodatków, które ułatwiały trawienie i podkreślały smak dania. Właśnie taką rolę pełniła ćwikła. Buraki, będące głównym składnikiem ćwikły, są źródłem wielu wartościowych składników, takich jak witaminy z grupy B i C. Zawierają również substancje o działaniu detoksykującym i bakteriobójczym. Natomiast chrzan, stanowiący drugi kluczowy składnik, działa rozgrzewająco, a także wspomaga odporność i funkcjonowanie organów takich jak nerki i wątroba.
Kompozycja Składników Ćwikły
Ćwikła składa się głównie z buraków i chrzanu. Do przygotowania porcji dla czterech osób wystarczy ćwierć kilograma buraków oraz mały korzeń świeżego chrzanu. Jeśli nie masz dostępu do świeżego chrzanu, możesz go zastąpić gotowym, konserwowanym w słoiku. Dodatkowo, do poprawienia smaku ćwikły, warto zastosować sok z cytryny, sól i cukier.
Klasyka Smaku:
Przepis na Ćwikłę Przygotowanie ćwikły rozpoczynamy od ugotowania buraków. Aby zachować intensywną, czerwoną barwę buraków, podczas gotowania dodajemy do nich sok z cytryny lub ocet winny. Po ugotowaniu, buraki studzimy i ścieramy na tarce – grubej lub drobnej, w zależności od własnych preferencji. Następnie, świeży chrzan ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Buraczki mieszamy z chrzanem, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i cukrem.
Przygotowanie ćwikły
Ćwikłę najlepiej jest przygotować kilka dni przed podaniem. Dzięki temu, składniki “przegryzą się”, co zdecydowanie wpływa na intensyfikację smaku. ćwikłę przechowujemy w chłodnym miejscu, w zamkniętym słoiku. Jeśli preferujesz ostrzejszy smak, możesz dodać do ćwikły odrobinę octu. W celu złagodzenia smaku, warto dodać do ćwikły starte jabłko. Ciekawy efekt smakowy daje również dodatek szczypty kminku. Do tradycyjnej ćwikły możemy również dodać odrobinę czerwonego wina, które wzbogaci jej smak.