Trawy pastewne – z czego się składają, co je wyróżnia?

Trawy pastewne to naturalne źródło paszy bogatej we wszystkie niezbędne substancje odżywcze dla diety zwierząt wypasanych. Przeczytaj artykuł, aby dowiedzieć się, co dokładnie wyróżnia mieszanki i z czego się składają.

Stosowanie traw pastewnych i ich zalety

Wysokiej jakości trawy pastewne nie tylko zadbają o odżywienie zwierząt, ale pozwolą także na znaczne obniżenie kosztów hodowli —  odpowiednio opracowana i dobrana mieszanka zaprocentuje brakiem niedojadów. Trawy pastewne zostały skomponowane tak, aby dobrze znosiły skrajne warunki atmosferyczne – od obfitych opadów deszczu po dłuższe okresy suszy. Nie mają dużych wymagań środowiskowych –  cechują się wysoką odpornością na szkodniki oraz choroby. Wysokiej klasy produkty sprawdzą się więc świetnie jako trawy pastewne na słabe gleby, które nie wyróżniają najlepszą jakością i są trudne w uprawie.

Jakie gatunki roślin wchodzą w skład trawy pastewnej?

Tak jak wspomnieliśmy wyżej, trawa pastewna jest bogatym źródłem różnorodnych składników odżywczych, niezbędnych dla zdrowia i dobrej kondycji zwierząt hodowlanych. Dobrej jakości rodzaje traw pastewnych powinny składać się więc z roślin, które charakteryzują się wysoką zawartością białka i węglowodanów – czyli kluczowymi składnikami w diecie zwierząt hodowlanych. Są to m.in. rośliny takie jak:

Kostrzewa

To roślina charakteryzująca się niedużymi wymaganiami co do jakości gleby i wody. Posiada mocno rozwinięty system korzeniowy oraz dobrze znosi trudne warunki atmosferyczne. Popularnym składnikiem wykorzystywanym w mieszankach traw pastewnych jest kostrzewa czerwona, łąkowa oraz trzcinowa.

Życica

Najpopularniejszym gatunkiem stosowanym w trawach pastewnych jest życica trwała. Jest odpowiednia na pastwiska, ponieważ bardzo dobrze wykorzystuje azot pochodzący z odchodów zwierząt. Cechuje się bardzo dobrym składem mineralnym –  jest źródłem białka, węglowodanów, kwasów tłuszczowych karotenoidów i soli mineralnych. Jest za to uboga w substancje ciężkostrawne takie jak lignina czy celuloza, co wpływa na jej lekkostrawność i smak. Życica jest szczególnie polecana jako składnik diety dla świń, bydła, owiec, koni czy drobiu. Roślinę wyróżnia również wysoka odporność na udeptywanie i szybkością w odrastaniu po skoszeniu lub spasaniu. 

Koniczyna szwedzka

To roślina cechująca się dużą odpornością na zalewanie wodą oraz mróz. Doskonale sprawdzi się więc na wilgotnych terenach i glebach ciężkich. Koniczyna posiada silnie rozgałęziony system korzeniowy i wpływa korzystnie na jakość uzyskiwanej paszy.  Wzbogaca ją w wapń, fosfor, białka oraz magnez, przez co nie tylko dostarcza zwierzętom wszystkich substancji odżywczych, ale również wpływa smakowitość mieszanki. W składzie trawy pastewnej często możemy spotkać się z tak samo odżywczymi odmianami koniczyny –  np. polną czy białą.

Na jakie gatunki traw pastewnych należy się zdecydować?

To zależy od warunków klimatycznych, wilgotności gleby oraz sposobu zarządzania pastwiskiem. Oczywiście – trawę pastewną należy dostosować do preferencji żywieniowych zwierząt hodowlanych, w celu zapewnienia im jak najlepszej diety.

Zostaw komentarz