Stoły chłodnicze to przykłady urządzeń, które okazują się niezwykle pomocne w wielu lokalach gastronomicznych. Bardzo często możemy je spotkać w pizzeriach, barach sałatkowych, a nawet dużych restauracjach. Ich popularność podyktowana jest przede wszystkim tym, że łączą w sobie funkcję urządzenia chłodniczego z dodatkowym blatem do przyrządzania posiłków. Dzięki nim praca kucharzy jest znacznie szybsza, a to ma oczywiście duży wpływ na zadowolenie gości oczekujących na swoje zamówienie.
W ofercie znaleźć można różnorodne stoły chłodnicze, a ich parametry z całą pewnością dopasujemy do specyfiki miejsca, w którym mają się one znajdować. Sprawdź, jakie rozwiązania będą najlepsze dla profesjonalnej gastronomii.
Stół chłodniczy – do czego służy?
Stół chłodniczy – co już zostało podkreślone – stanowi wygodne połączenie chłodziarki z blatem roboczym. Można w nim przechowywać różnorodne produkty spożywcze, które zawsze będę pod ręką. Stoły chłodnicze pozwalają nam lepiej zagospodarować przestrzeń zaplecza kuchennego, co okazuje się niezastąpione w przypadku niewielkiego metrażu.
Warto mieć też na uwadze to, że takie urządzenia chłodnicze mogą stanowić centralny punkt niektórych lokali gastronomicznych, np. pizzerii. Wówczas znajdują się one niedaleko lady, przy której przyjmowane są zamówienia. Warto zwrócić uwagę na to, aby stoły były wykonane z trwałych materiałów. Najlepsza będzie w tym przypadku stal nierdzewna. Dzięki temu są one odporne na korozję, ewentualne uszkodzenia i zarysowania, a sama ich pielęgnacja w praktyce jest znacznie prostsza i nie wymaga czasochłonnego szorowania.
Jakie stoły chłodnicze do profesjonalnej gastronomii?
W przypadku stołów chłodniczych do profesjonalnej gastronomii, warto zwrócić uwagę na kilka ważnych parametrów. Pozwoli nam to wybrać sprzęt najlepiej dopasowany do specyfiki lokalu – zarówno pod kątem jego metrażu, jak też ilości przechowywanych zapasów.
Pierwszą rzeczą, na jaką trzeba zwrócić uwagę, to ilość komór chłodniczych. Standardowo znajdziemy modele wyposażone w dwie albo trzy komory, co w wielu przypadkach okazuje się świetnym rozwiązaniem. Stoły chłodnicze mogą być też wyposażone w szuflady, czy też posiadać specjalną nadstawkę na pojemniki GN. To ostatnie rozwiązanie okazuje się szczególnie przydatne w barach sałatkowych, gdzie przyrządza się też wiele przekąsek, jak kanapki, panini itp. W specjalnych pojemnikach można trzymać wszystkie potrzebne składniki – warzywa, oliwki, sery.
Kolejna kwestia to stoły chłodnicze posiadające drzwi pełne albo przeszklone. Jeżeli nie chcemy za każdym razem otwierać drzwiczek, aby sprawdzić, co znajduje się w środku, druga opcja będzie dla nas lepszym rozwiązaniem. Wybierając konkretny stół, trzeba też wziąć pod uwagę jego pojemność, jak i zakres temperatur. Wszystkie informacje znajdziemy w opisie danego produktu, który nas interesuje.
Zalety stołów chłodniczych w gastronomii
Stoły chłodnicze – ze względu na swoją konstrukcję – posiadają wiele zalet, które ułatwiają codzienną pracę kucharzy oraz pozostałych pracowników. Połączenie miejsca do przechowywania z blatem roboczym skraca czas potrzebny na znalezienie potrzebnych składników. Wszystko jest pod ręką, dzięki czemu można znacznie ograniczyć konieczność przemieszczania się.
Urządzenia to również duża oszczędność miejsca, co okazuje się ważne, kiedy zaplecze kuchenne jest niewielkie, a my chcemy w nim pomieścić wszystkie niezbędne sprzęty. Nie można oczywiście zapominać o bezpieczeństwie – wszystkie artykuły przechowuje się w optymalnych temperaturach, co pozwala zachować ich świeżość na znacznie dłuższy czas. Warto o tym pamiętać, kiedy chcemy ograniczyć marnowanie żywności.